Noodzakelijke info over de Spaanse wijn om  mee te praten en natuurlijk te proeven

Spaanse wijnen zijn nog zoals in de oude wereld.  Eén van de dingen die Spaanse wijn bijzonder maakt, is dat veel Spaanse wijnhuizen de wijn voor je rijpen in eiken vaten. Je koopt dan wijn die al op het beste punt is om te drinken. Het bewaren hoef je dus niet zelf te doen. Omdat Spanje onderdeel is van de Europese Unie is het wijn label systeem redelijk vergelijkbaar met die van Frankrijk en Italië.

Omdat Spanje een schiereiland is verschilt het klimaat sterk van regio tot regio. Het grootste deel van het centrum van Spanje brand onder de zomerzon en het wordt er erg koud in de winter. In het noordwestelijke deel, genaamd Galicië heeft de koele zeewind en de vele rivieren invloed op het klimaat. De bijnaam is dan ook ‘Groen Spanje. ” In het zuiden kan dorre land en gierende wind te veel zijn voor sommige druivensoorten. In elk gebied gedijt een andere druif het best. Klaar om te gaan drinken?

 Welke soorten wijn kunnen we gaan proeven in Spanje?
Cava

congratulations-584864_1920

Cava is de beroemde mousserende wijn van Spanje. U zult deze meestal vinden in Catalonië in het noordoosten van Barcelona. Cava gaat via de traditionele methode van nagisting op de fles om de bubbelachtige Champagne te krijgen. Cava kan wit of rosé zijn en is meestal een mix van Xarel-lo, Macabeo en Parellada druiven,  maar een paar andere rassen zijn ook toegestaan ​​in het mengsel. Als je op zoek bent naar niet al te prijzig mousserende wijn voor een speciale gelegenheid (of een weekavond diner) kan Cava een goede keuze zijn.

Spaanse witte wijn

vine-242043_1920

Deze vind je aan de noordelijke kust van Spanje in de buurt van San Sebastian in Baskenland. Dit is waar je Txakoli (uitgesproken CHALK-oh-lee) vind. Een citrus wijn met een laag alcoholgehalte gemaakt van de Hondarribi Zuri druif. Het gebied maakt een klein beetje rode wijn uit de Hondarribi Beltza druif, die ook hen in staat stelt om rosé te maken. Txakoli rosé is echt een van de grote verrassingen. Het is leuk en fris en smaakt naar gezouten watermeloen.

Aan de westelijke kust, ten noorden van Portugal ligt Rias Baixas.  Trouw aan de kust en de natuur. Je kunt de zilte oceaan een beetje proeven aan deze wijn. Drink het bij een gerecht van de lokale bevolking en geniet van een goed glas witte wijn.

De kleine regio van Valdeorras, slechts een paar uur landinwaarts van Rias Baixas maakt verschillende soorten witte wijn. Begin met de witte wijn gebaseerd op de Godello druif. Godello combineert citroen en meloen smaken tot een fris glas. Deze wijnen hebben genoeg body om je te vergezellen bij een maaltijd van een gesmoorde octopus tot geroosterde heilbot.
Ten Zuidoosten van Valdeorras ligt de plaats Rueda,in de regio Castilla y León. Een kleine hoeveelheid rode wijn wordt  hier gemaakt. Maar de echte juweeltjes zijn witte wijnen gemaakt van Verdejo. De wijnen zijn heerlijk aromatische, die doet denken aan citroen en amandel.

Lopez de Heredia, een van de grootste wijngaarden in Spanje maakt een oude Viura genaamd ‘Viña Gravonia’ dit is echt een klasse apart. De wijn rijpt in de  kelder in Amerikaanse eiken vaten voor de komende jaren. De druif zit vol tannine en heeft een ongelooflijk complexe aroma van gekneusde appel, curry, en kokos. Niet alle witte Rioja wordt gemaakt op deze manier. Veel wijn die je tegenkomt is jonge wijn fris maar nog steeds met een volle body met een appel en peer smaken.

Rode wijn

Rioja

Als je bent begonnen met het verkennen van de Spaanse wijnen dan ben je meestal al een fles of twee van Tempranillo tegengekomen. Tempranillo is de meest aangeplante rode druif in Spanje. De twee meest bekende regio’s voor Tempranillo zijn Rioja en Ribera del Duero.

Rioja
Rioja ligt in noord-centraal Spanje aan de rivier de Ebro. Wijnen van Rioja zijn een geweldige mix van rijp fruit en aardse smaken, ze hebben één voet in de Nieuwe Wereld en een voet in de Oude Wereld. In Rioja, kan Tempranillo druiven worden gemengd met Mazuelo, Graciano, Garnacha en Maturana Tinta. De wet laat ook een beetje ruimte voor wijnmakers om niet-traditionele druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon in kleine hoeveelheden toe te voegen. Reserva wijnen worden tenminste 3 jaar gerijpt waarvan 1 jaar in de vaten. Gran Reservas blijven minstens 2 jaar in vaten en daarna nog drie jaar in de flessen voordat ze worden verkocht.

Ribera del Duero
Ribera del Duero is de andere Spaanse wijnstreek. Bekend om topkwaliteit Tempranillo en hier zijn de wijnen meestal volledig Tempranillo in plaats van een mix. Net als Rioja zullen de meeste wijnetiketten uit Ribera del Duero laten weten hoe lang de wijn is gerijpt met behulp van de termen Crianza, Reserva en Gran Reserva op de etiketten. Tempranillo is niet alleen beperkt tot Rioja en Ribera del Duero. Bekend en gedronken in het hele land en regio’s zoals La Mancha en Valdepeñas deze bieden betaalbare versies aan. Licht gerijpt en klaar om meteen te drinken.

Sherry

Sherry

Sherry en olijven gaan heel goed samen. Sherry vangt je met zijn intense aroma en opwindende zuurgraad. De meeste sherry is een versterkte wijn die door een solera een systeem van het mengen waar wijnen uit verschillende jaren na verloop van tijd in elkaar worden gemengd. Droge sherry kan verrassend zijn in combinatiemet voedsel. Bijvoorbeeld een fles Palo Cortado met een knapperige gebraden kip zal je verbazen. Tijd voor een dessert? De zoete varianten sherry zoals Pedro Ximénez en Pale Cream sherry gaan perfect met ijs, chocolade cake of een kaasplateau.

Wat vind u van deze blog?
[Gemiddelde: 4]

Pin It on Pinterest

Share This