Santiago de Compostela staat gelijk aan kunst en cultuur. Het is niet zonder reden dat deze plaats is opgenomen op de lijst van werelderfgoed van Unesco. Santiago de Compostela is een Bedevaartsoord en ligt in Galicië, helemaal in het noordwesten van Spanje. Wanneer je hier door de straten loopt lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Santiago de Compostela was voor veel pelgrims een einde van een lange en vermoeiende reis te voet. Er zijn meerdere verhalen hoe dit bedevaartsoord is ontstaan, maar in het middelpunt van de aandacht staat de geliefde apostel van Jezus, St. James. Het verhaal begint in de negende eeuw wanneer de kluizenaar Pelagius een mysterieus licht ziet schijnen boven een vergeten graf in de bossen. Het nieuws dat het graf was gevonden van de geliefde apostel St. James verspreidde zich in rap tempo over de christelijke wereld. Binnen een jaar ontwikkelde de plaats zich tot een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Europa. Van over de hele wereld liepen de pelgrims ( herkenbaar aan de schelp op hun rug ) de Camino de Santiago om naar de plaats te komen waar het heilige graf is ontdekt. Vanzelfsprekend heeft dit ervoor gezorgd dat de omgeving veranderde. Langs de route van de pelgrims ontstonden kleine steden, kloosters en ziekenhuizen om de pelgrims op de zware route te verzorgen. Dit beroemde bedevaartsoord is een symbool geworden in de strijd tegen de Islam. Aan het einde van de tiende eeuw werd het volledig vernietigd door de moslims waarna het de volgende eeuw weer in zijn geheel is opgebouwd. Bron: www.unesco.nl Unesco Werelderfgoed

Kathedraal van Santiago de Compostela

De kathedraal van Santiago de Compostela is het meest indrukwekkendste gebouw. Het is een van de grootste gebouwen van de wereld. De gevel van de kathedraal is volledig in barokstijl, deze gevel staat voor de oorspronkelijke Romaanse gevel. Dit kan je direct zien wanneer je door de indrukwekkende deur, de portico de la Gloria, naar binnen gaat. Wanneer de pelgrims na hun lange vermoeiende toch bij deze deur kwamen wisten ze dat ze het einde van hun zware tocht hadden bereikt en ze raakten daarom allemaal dankbaar de pilaar aan. Deze deur was geheel gecreëerd door Meester Mateo en het verhaal gaat dat wanneer je hier met je hoofd tegen aan stoot je wat van zijn genialiteit krijgt.

Binnen staat het glimmende beeld van St. James. De pelgrims mogen hier met de trap naar boven om de mantel van dit beeld te kussen. Wanneer je de bibliotheek van de kathedraal bezoekt zie je hier de hele grote wierookbrander, de botafumeiro. Deze weegt ruim 80 kilo en is  1.60 m hoog. Op belangrijke religieuze dagen wordt deze botafumeiro in de kathedraal opgehangen en zwaait deze door de kathedraal. Je moet hierbij denken dat het hoogste punt 21 meter is en dat er een schommelbeweging is van 65 meter tussen de  Azabachería en Praterias deuren. Tijdens het slingeren komt er een hoop rook uit waarvan de pelgrims die bezweet en ongewassen waren dachten dat het een reinigende werking had. Een indrukwekkende ervaring. 

Tarta de Santiago

Om de kathedraal heb je verschillende pleinen en straten waar je nog veel meer cultuur vindt.  Er zijn verschillende kloosters en meerdere kerken welke dateren uit de middeleeuwen. De straatjes zijn leuk om doorheen te lopen en je komt hier ook de pelgrims tegen die vandaag de dag nog steeds naar Santiago de Compostela komen. De meeste van de pelgrims beginnen tegenwoordig bij de Franse grens. Wanneer je even gaat zitten bestel dan een stuk tarta de Santiago, dit is een amandeltaart met hierop het kruis van de orde van H. Jacobus. Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden en wanneer je wilt kan een klein treintje je langs alle belangrijke punten rijden. Ook nog leuk om te weten, Santiago de Compostela is ook een universiteitsstad.

 

 

Wat vind u van deze blog?
[Gemiddelde: 5]

Pin It on Pinterest

Share This