Overwinteren Spanje seniorenVeel gepensioneerden kiezen ervoor om tijdens de wintermaanden te ‘overwinteren’ in Spanje. Vanwege het aangename klimaat en de ontspannen sfeer valt de keuze vaak op Spanje. Logisch ook want in Spanje is het heerlijk vertoeven. Heerlijk wandelen en daarna een kopje koffie drinken aan de boulevard of een hapje eten in een van de vele restaurantjes. Maar u kunt er natuurlijk ook doorgaan met uw sportieve hobby’s, tennis of golf. Spanje is rijk aan vele mooie golfbanen.  Bepaal vooraf welke zaken belangrijk voor u zijn zodat u hiermee rekening kunt houden bij het boeken van een accommodatie. Denk hierbij niet alleen aan een sportclub, de restaurants of de mooie omgeving maar verlies ook de praktische zaken niet uit het oog…Is er een goede arts in de directe omgeving, en welke ziekenhuizen zijn er. Misschien heeft u wel al iemand in uw omgeving die bekend is met het ‘overwinteren’ vraag dan vooral naar ervaringen. Omdat u van plan bent voor meerdere maanden te vertrekken uit Nederland is er natuurlijk nog veel meer dat geregeld moet worden in uw thuisland:

Zorgverzekering

Het is verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten waarbij u kiest voor een volledige dekking van de spoedeisende kosten in het buitenland. Let er wel op dat alleen spoedeisende hulp onder de dekking valt. Twijfelt u of een behandeling onder de dekking valt neem dan vooraf contact op met de alarmcentrale. Vraag voor uw vertrek de EHIC pas aan bij uw zorgverzekeraar. Deze pas wordt gratis verstrekt en is uw verzekeringsbewijs in het buitenland. Ga gerust op vakantie en ontdek Spanje met een gerust hart met een goede zorgverzekering.

Reisverzekering

Omdat niet alle kosten onder de zorgverzekering vallen. Denk hierbij aan repatriëring. Let er op dat u een reisverzekering afsluit voor de juiste periode. Gaat u voor 3 maanden overwinteren kies dan voor een maximale reisduur van tenminste 90 dagen.

Huisdier

Informeer ruim van tevoren ( aantal maanden ) welke vaccinaties uw hond of kat moet hebben wanneer u naar Spanje vertrekt. Ook is het belangrijk uw dier op tijd aan te melden bij de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt. Zorg dat u alles op orde heeft anders mag uw huisdier niet mee. Ook fijn om te weten of er een goede dierenarts vlak bij uw accommodatie is.

Auto

Wanneer u uw auto niet gebruikt betekent dit niet dat er geen verzekering nodig is. Dit is alleen het geval wanneer u de auto van de openbare weg afhaalt en het kenteken schorst bij de RDW. Kiest u ervoor te schorsen doe dit dan rechtstreeks bij de RDW, u bent dan geen wegenbelasting en verzekeringspremie meer verschuldigd. Geef altijd zelf aan de verzekeraar door dat het kenteken is geschorst, dit wordt namelijk niet met een terugwerkende kracht gedaan.  Vaak is het ook mogelijk voor een tijdelijke periode een andere regelmatig bestuurder op te geven. Bespreek dit met uw verzekeraar. Denk er hierbij wel aan dat indien er een schade met uw voertuig wordt gereden en deze wordt geclaimd op uw verzekering dat dit ten koste gaat van uw schadevrije jaren.

Betalingsverplichtingen

Zorg dat uw betalingsverplichtingen netjes doorlopen middels een automatische incasso en controleer dit ook. Niets zo vervelend om thuis te komen en dan te zien dat er allemaal herinneringen op wachten met alle eventuele vervelende gevolgen van dien.

Woning

Verblijft er iemand tijdelijk in uw woning of vraagt u iemand op uw huis te letten. Vaak kunt u op websites van verzekeraars veel tips vinden met betrekking tot de beveiliging van uw woning,

Geldigheid reisdocumenten

Controleer de geldigheid van uw paspoort of id-kaart en zorg dat deze ook geldig zijn voor de gehele duur van uw verblijf. Bent u van plan ( soms ) een auto te huren denkt u dan ook aan uw rijbewijs.

Betaalmiddelen

Zorg ervoor dat al uw betaalmiddelen geldig zijn en neem bijvoorkeur ook verschillende betaalmiddelen mee zodat u nooit onthand bent.

Inkomen uit AOW of uitkering

Informeer altijd vooraf of uw langdurige verblijf van invloed is op uw inkomen, of dat van uw partner,  uit AOW of uitkering. Informeer dit rechtstreeks bij de uitkeringsinstantie of de Sociale Verzekeringsbank ( SVB ).

Medicijnen

Vraag bij apotheek om een medicijnpaspoort en neem voldoende medicijnen mee.

Contactgegevens

Zorg dat de achterblijvers al uw contactgegevens hebben en de adresgegevens van uw verblijf.

Wat vind u van deze blog?
[Gemiddelde: 5]

Pin It on Pinterest

Share This